Weboldal címe
Weboldal alcíme
Boldog Iskola beszámoló
Lorem ipsum

Iskolánk a 2020/2021 tanévben elnyerte a Boldog Iskola címet. 

Szeptemberben a hála témakörével foglalkoztunk. Prof. Dr. Sonja Lyubomirsky boldogságkutató tanulmányából kiderül, hogy a hála az egyik leghatásosabb boldogságfokozó technika – mégis, meglepő módon, csak nagyon ritkán alkalmazzuk az életünkben módszerként. Azt már tudjuk, hogy a hálás gondolkodás képes semlegesíteni a negatív érzéseket. A hálás gondolkodás mellett ugyanilyen fontos a hálás viselkedés is. A témakörhöz kapcsolódóan mind a programban részt vevő hat osztály különböző feladatokon keresztül ismerhette meg a hála fontosságát, jelentőségét.

Október hónapban az optimizmus fogalmát, témakörét jártuk körbe különböző feladatok segítségével. A derűlátó jövőkép önbeteljesítő jóslatként működhet. Segerstrom és munkatársai azt találták, hogy az optimisták nagyobb valószínűséggel tartanak ki és maradnak elkötelezettek a nehézségek ellenére is. Mások azt is megállapították, hogy az optimisták több és nehezebb célt állítanak fel maguk elé.

Novemberben sajnos online kellett a programot folytatni, amely a társas kapcsolatok hónapja volt. Fontos pedagógiai cél, hogy a társas kapcsolatokban átélhető gazdag érzelmi skála megfelelő uralását, ide értve az érzelmi viharokat is, megtanítsuk a gyerekeknek. Vagyis azt, hogy minden körülményben önmagától zökkenjen vissza az elégedettség állapotába. Ebben a hónapban Szklenár Tímea, a 11. Sza osztályfőnöke nyerte el a hónap pedagógusa címet!

Decemberben a jó cselekedetekkel foglalkoztunk. A társas kapcsolatokra úgy van szükségünk, mint egy falat kenyérre. Kapcsolódások nélkül pedig nagyon nehéz jó tetteket véghez vinni. Igazán akkor építenek engem is és másokat is a jótettek, ha van rá visszajelzés. Ha számíthatunk a szüleinkre, családtagjainkra, házastársunkra, barátainkra, kollégáinkra, sőt azokra az idegenekre, akikkel ügyintézéseink során kapcsolatba kerülünk, akkor megsokszorozódnak érzelmi, intellektuális és fizikai erőforrásaink. Ha egy héten több nagy tettet hajtunk végre, mintha egyenletesen osztjuk be minden napra a kedvesség-morzsáinkat. Tehát ne megszokásból és udvariasságból, főleg ne számításból vagy valamilyen jutalom érdekében vigyük véghez ezeket a gesztusokat, hanem inkább spontán. A 12. Sza nyerte el 2021 decemberében a hónap csoportja címet!

Januárban a célok kitűzésével és elérésével kapcsolatos feladatokkal készültünk tanulóink számára. A célok eléréséhez vezető folyamat megismertetése, a célkitűzés, tervezés voltak a főbb pontjaink a hónapban. 

Csiki Andrea

Képek 

Oklevelek